Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 
 

Tervetuloa Luomusjärvelle – kuvasarja karigasniemeläisten pilkkitapahtumasta 2015 

Luomusjärvi, tapahtuman paikka

Sijainti GPS: N69° 26.289'  E26° 14.663'
Katso kartalta: MML Karttapaikka

Muinaisen saamelaisuskonnon mukaan paratiisi oli saivo (sáivu),
joka oli monipohjainen järvi. Sellaisena pidettiin mm. Paistunturin Luomusjärveä, joka on Karigasniemen Ailigas-tunturin lähellä.
Alue on muutenkin ollut saamelaisille pyhää: siellä on kaksi Pyhäjärveä, Pyhäjoki, Basse(pyhä)čohkka, Sulaoja ja Luomusoja, joka on se paikka, josta jumalat maailman luomisen aloittivat.
Lähde: Siida, kertojien perilliset

Luomusjärvi ja sen päässä oleva Pyhäjärvi ovat muinaisuskomuksen mukaan monipohjaisia. Ovatko vanhat kertomukset pelkästään vain dramatisoituja ja fiktiivisiä tarinoita? Löytyykö niiden lähtökohdaksi kuitenkin jotain todellista, johon suojelevasti ei ole haluttu kiinnitettäväksi huomiota? 

Valokuvat alla antavat aiheen pohtia menneen ajan elämän kysymyksiä, joihin luonnolla on ollut voimakkain vaikutus. Uskomus monipohjaisuudesta on helposti yhdistettävissä kirkkaan veden lävitse järven pohjasta otettuihin valokuviin. Kuvissa näkyvät selvästi lähteiden muodostamat hyvin suurikokoiset reiät ja repeämät järven pohjan alaisiin kerroksiin. Jos karttaa, ilmakuvia tai alla olevia valokuvia katsotaan tarkemmin, paikka on todella omalaatuinen ...

   Suurenna kuva - kehys ja suurennuslasi-ikoni.  

Kai taru monipohjaisuudesta liittyy tämän pohjoisen erämaan luomiseen ja siellä muinoin asuneiden sieluun.

 
Kuvasarja 15

Katso myös:

Iloinen koko perheen ulkoilutapahtuma Luomusjärven jäällä

 

Takaisin ylös                             Takaisin etusivulle