Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 
 

Kaamosillat ovat olleet yhtä revontulien paraatiaikaa

Avaa toinen kuva

 
Pohjoisimman Lapin vaivuttua tänä vuonna kaamokseen ovat erityisen voimakkaat revontulet vallanneet taivaalliset näkymät ilta toisensa jälkeen. Nopeasti kirsistyneen pakkasen kirkastamina iltoina taivas on leiskunut hyvin voimakkaasti. Täysikuun valaisema maisemakaan ei ole himmentänyt ilmiötä. Revontuliin tottuneiden paikallistenkin asukkaiden saunaillat ovat keskeytyneet ilmiön poikkeavan voimakkuuden katseluun.

Kaamos on myös polaariyöksi nimitetty aika, jolloin aurinto ei nouse pohjoisimmassa Lapissa lainkaan. Utsjoella, Karigasniemen leveysasteella kaamos kestää 51 vuorokautta. Puolihämäriä lyhyitä päivähetkiä ja pitkiä pimeitä öitä valaisevat joko lumipeiteestä heijastuva vähäinen päivänvalo tai kuun nousun, sen vaiheen ja pilvisyyden mukainen kuutamo.

Revontulien osuus kaamosajan valoisuuteen on normaalisti vähäinen ja vain harvoina öinä laajemmin näkyvä. Toisin on tapahtunut kuluvan kaamoksen aikana. Voimakasvaloiset ja nopeasti muuttuvat ja liikuvat revontuli-ilmiöt ovat vallanneet taivaan kannen ilta illan jälkeen.

Utsjoella Tenon laaksoissa ja tuntureilla taajamien valosaaste ei häiritse revontulien katsomista ja kuvaamista. Nopesti muuttuvat hetket taivaan hehkuessa pastellinsvyissä tähtikuvioita vasten ovat satumaisen kauniita. Auringon aktiivisuudesta johtuva revontulien runsaus ja voimakkuus ovat luoneet tämän vuoden kaamokseen lähes taianomaisen oman piirteensä.- 20.12.2014