Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 
 
 

Konsertoivat taiteilijat

  

Mikael Saari sijoittui toiseksi YLE:n Uuden Musiikin Kilpailussa 2013.Hän on lahtelainen muusikko, joka opiskelee neljättä vuotta musiikkiteatteria Lahden ammattikorkeakoulussa. Hän säveltää, soittaa ja laulaa useissa eri yhtyeissä. Teatterikokemusta hänelle on kertynyt mm. Lahden kaupunginteatterin musikaaleista Cabaret, Hair ja West Side Story sekä Aleksanterin teatteriin tuotetussa Rent -musikaalissa. Keväällä hän aloittaa myös Les Miserablesin riveissä Tampereen Teatterissa.

  

Harri Lidsle on uuhtera vaskisoiton puolesta-puhuja. Hänen muusikon uralleen mahtuu sinfonia-orkesterin ohella huomattava määrä muita konsertteja, joista tärkeimmät ovat Tuubakimalainen-lastenkonsertti, yli 500 esitystä, sekä Konsertti tuli kylään -konsertti.
   Lidsle on tunnettu nykymusiikin tulkki. Hänelle on kirjoitettu, tai hän on kantaesittänyt, kolminumeroisen määrän sooloteoksia. Aakkosissa ensimmäisinä niminä tulevat Kalevi Aho, Alexander Arutunian ja Harri Ahmas sekä uusimpana Markus Fageruddin satukonsertto Iigon paluu huhtikuulta 2013.
   Lähellä sydäntä on myös tulevien vaskimuusikoiden koulutus. Kaudella 2012-2015 Lidsle vastaa Suomen Kulttuurirahaston tukeman Vaskisoitinakatemian toiminnasta. Koulutuksessa hänellä on  kautta maan yli 50 nuorta lahjakkuutta.
   Hän on myös ehtinyt mm. kehittää soittimia soitintehtaiden kanssa, järjestää Kansainvälisen Tuuba- ja Euphonium konferenssin sekä toimia kilpailutuomarina useissa kansainvälisissä kilpailuissa.
   Lidsle valittiin Lieksan Vaskiviikon Vuoden vaskisoittajaksi 1997.


  

Miikka Kallio on lahtelainen jazzpianisti, säveltäjä ja sovittaja. Vuodesta 1999 asti hänet tunnetaan erityisesti Miikka Kallio Band -yhtyeensä nokkamiehenä. Yhtyeen tavaramerkkejä ovat uudet ja raikkaat sovitukset olipa kysymyksessä tutut rock-kappaleet tai vaikka klassisen musiikin mestariteokset.
  Erityisen tunnettu Kallio on siitä, että hän ei hätkähdä mitään musiikin tyylilajia. Hänet nähdään mitä moninaisimmissa kokoonpanoissa huimalla noin 300 konsertin vuosivauhdilla.
  Miikka Kallion toinen puoli on nykymusiikin säveltäminen. Erityisen suosittu Kallio on Pietarissa, missä hän on saanut teoksiaan esille kamarimusiikkisarjoissa jo 10 vuoden ajan Pietarin Filharmonikkojen jäsenten esittäminä.

 
 

Merkittävä musiikkitapahtuma Karigasniemen kylätalolla
– konsertti tuli Sáivuun

Kevättalven alkaessa avautui karigasniemeläisille mahdollisuus kävelyttää korvat musiikin ja sävelten syntymisen maailmaan. Palkitut, ainutlaatuisten Tuubakimalainen-konserttisarjojen taiteilijat esiintyivät kylätalo Sáivussa järjestetyssä koko perheen konsertissa sunnuntaina 13. huhtikuuta.

Merkittävät tunnetut ammattimuusikot vierailivat kylätalo Sáivussa pitämässä koko perheen konsertin. Utsjoen kulttuuritoimella ja kylätalo Sáivulla oli onni saada varatuksi kysytty Tuubakimalainen-taiteilijaryhmä ensimmäisenä Utsjoelle sisältyen heidän myös Inarissa, Kittilässä, Pelkosenniemellä ja Sallassa tapahtuvaan kevätkiertueeseensa. Sunnuntaina 13.4. Karigasniemessä pidetty konsertti tarjosi niin hauskaa kuin tunteikastakin musikkia. Lisäksi ryhmä järjesti seuraavana päivänä lastenkonsertin ja aikuistenkonsertin erikseen Utsjoen Ailigastalossa.

Konsertti tuli kylään -tapahtumat ovat esiintyjien ja yleisön vuorovaikutukseen pohjautuvia tilaisuuksia. Karigasniemellä ohjelma sisälsi sekä osia Tuubakimalainen-lastenkonsertista että ihan aikuisten makuun tehtyä materiaalia. Ohjelman sisältö muodostui yleisön reaktioista kuulemaansa. Erikoisuutena Karigasniemen konserttiin sisältyi taiteilijoiden sovittamana, Sulo Saijetsin kylätalon avajaisiin 2006 säveltämä oma valssi: Kuuntele Sáivuvalssi.

– Aikuisille tarjoamme esimerkiksi jazzahtavia sovituksia Tsaikovskin musiikista, queenia ja elokuvamusiikkia, kertoi muusikko Harri Lidsle. Hän on toiminut Sinfonia Lahden muusikkona alkaen jo vuodesta 1990.

– Oli meillä toki oma erityinen halu tulla Utsjoelle. Missionamme on tuoda konserttitarjontaa etelän ruuhka-alueen ulkopuolelle. Sillä asialla me kierrämme nyt pohjoisessa. Olemme käyneet Utsjoella aiemmin lastenkonsertin tiimoilta. Nyt soitamme myös aikuisille. Tällaiset koko perheen konsertit ovat saaneet hyvän vastaanoton ympäri vuoden.

– Konserteissamme saa laulaa ja nauraa. Rohkeimmat kuulijat saavat pyynnöstämme tulla jopa estradille, jossa saatamme mahdollisesti harjoitella taikuuttakin. Konsertissa pyritään tarjoamaan lapsille, nuorille ja heidän vanhemmilleen erilaisia tunnetiloja musiikin keinoin. Luomme klassista musiikkia kevyen musiikin otteella, jatkoi Harri Lidsle.

Musiikin taitureina tuubakimalaiset ovat tutustuttaneet lukemattoman määrän uusia ystäviä esityksissä käytettävien instrumenttien, erityisesti vaskipuhallinten ja tuuban soitannalle. Konsertin aikana kerrottiin myös miten niitä soitetaan.

Kiertueen taiteilijat

– On varsin haastavaa ja ammattitaitoa vaativaa tarjota lahjomattomalle yleisölle valmiiksi pureskelematonta ohjelmaa sen sijaan, että olisimme jakaneet ennakolta laaditun käsiohjelman. Ohjelmalistan puuttuminen ei juuri tunnu haittaavan kuulijoitamme. Meille jää näin aina mahdollisuus yllätyksiin. Olemme tehneet aika lailla konsertteja. Ohjelmaa on vaikka kuinka, vakuutti Lidsle kysymyksiin.

Soittajina paikalla olivat Harri Lidslen lisäksi tällä sivulla esitellyt muusikot Mikael Saari ja Miikka Kallio.

Ennakkokäsityksistä

Konsertti tuli kylään -tapahtumilla halutaan kumota konserttimusiikkiin liittyviä ennakkoluuloja. Vaikka sananlaskussa puhutaan totisista torvensoittajista, vaskisoittajat ovat tunnettuja joviaalisuudestaan – eivätkä lahtelaiset Harri Lidsle, Miikka Kallio ja Mikael Saari ainakaan tehneet poikkeusta. Kala-Erkin (Erkki Kauhasen) Inarilainen -lehdessä äskettäin olleen todistuksen mukaisesti lahtelaiset olivat mukaansa tempaavia ja avoimia.

– Jo mahdollisesti matkalle mukaan mahtuvat soittimet, esimerkiksi tuuba, pasuuna, trumpetti, kitara ja pölökky, joista viimeiseksi mainittu ei tietenkään ole vaskesta – tai mitä muita soittimia yleensä pystymme tuomaan mukanamme – saavat useimmat kuulijat hyvälle tuulelle ja mukaan tempoomme, kunhan kysymys ei suinkaan ole maratonkonserteista, Lidsle varmisti.

– Konserttitapahtumat ovat parhaimmillaan ihan alusta loppuun 75 minuutin pituisina. Ja ilman väliaikaa. Karigasniemen konsertissa kylätalo piti puffettia ennen konserttia. Soitannalle jäänyt hiukan yli tunnin pituinen aika tuntui aivan liian lyhyeltä.

Konsertin jälkeen

Kaukaisiinkin kyliin ja kouluihin tuoduista konserteista on poistunut perin tyytyväistä väkeä, nuoria ja vanhempia sekä soittamista harrastavia. Musiikin avautumisella ja muusikkojen välittömällä tapaamisella voidaan kumota ernsimmäinen konsertteihin ja erityisesti puhallinmusiikkiin liittyvä yleinen ennakkoluulo. Toinen myytti on luulo soittimien

 

 

 

 

Karigasniemen kylätalo Sáivussa pidettyyn koko perheen konserttiin oli vapaa pääsy. Lisäksi taiteilijaryhmä piti Utsjoella päiväkonsertin koululaisille ja iltakonsertin aikuisille  Ailigastalossa.

Ailigastalolla 14.4.2014 pidetyn konsertin teema.

 

hankkimisen ja soiton opettelun vaikeudesta ja kalleudesta. Onnistunut soitinkonsertti voi olla kuitenkin musiikin kuunteluun ja harrastukseen innostava.

- Meistä soittajista on tosi kivaa, kun saamme luotua välittöminä tunteita musisoidessamme suoraan kuulijoiden kanssa. Vaikka aikuiset saattavatkin kaivata lisäsisältöä ja yhteenpunotumpaa taiteiden välitystä, veikkaan, että monen kodin kyselytunneilla saatetaan konserttien jälkeen miettiä nukkumaanmenon ja iltasadun aikoihin soittimia ja vinkeitä säveliä, mainitsi Harri Lidsle lopuksi.

Sáivun konsertti oli kuulijoilleen maksuton

Sáivun konsertin järjestäjänä ja tilaajana toimivat yhdessä Utsjoen kunnan kulttuuritoimi ja Karigasniemen kyläyhdistys. Kulttuuritoimen työkuvaan soveltuvat erilaisten teatteri- ja konserttitapahtumien järjestäminen. Kunnille konserttitapahtumat ovat hyvin edullisia.

Suurimman osan järjestelykustannuksista kattaa Taiteen edistämiskeskukselta (Taike) tuleva tuki. Tuen osuuden koko Lappiin suunnatun kiertueen osalta arvioidaan olevan noin 30–50 prosenttia. Kuntien maksamaksi lasten ja koululaisten konserttien hinnaksi vuosina 2010–2011 jäi vain noin 1,25 euroa/oppilas.

Taiteen edistämiskeskus ja valtion musiikkitoimikunta ovat myöntäneet vuodelle 2014 apurahoja ja avustuksia yhteensä 2 002 000 euroa. Jaettavana ollut määräraha oli tänä vuonna 3,3 % edellisvuotta pienempi. Kohdeapurahoja myönnetään säveltaiteilijoille tai heidän muodostamilleen työryhmille. Yhteisöjen erityisavustuksia myönnetään mm. leirien, tapahtumien, kilpailujen ja konserttisarjojen järjestämiseen sekä produktioihin ja sävellystilauksiin.

 


Lisätietoja: Taiteilijoiden Lapin kiertueen muut konsertit ovat mm. ● ti 15.4. klo 19.00 elokuvateatteri Aslak, Ivalo  ● ke 16.4. klo 19.00 Kittilän lukion sali, Kittilä  ● pitkäperjantaina 18.4. klo 18.00 Pyhätunturin Naava, Pelkosenniemi  ● la 19.4. Saijazzeilla, Saijan kylätalo, Salla.

 

 

Takaisin etusivulle                              Takaisin uutisiin ja artikkeleihin