Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 
 
 
 

Sáivu – palvelutalo kylän keskipisteessä

  Kylätalo lumien sulattua.
  Jo toukokuussa kylätalolla valmistaudutaan kesää.

●   Kahvio
●   Lohi-TV
●   Matkailuinfo
●   Aitoja käsitöitä myynnissä
●   Internet-palvelu
●   Kopiointipalvelu
●   Rantasauna
●   Lapin sodan muistomerkki

Karigasniemen kylätalo, aivan kylän keskustassa, tarjoaa kauniin männikön saartamana, viihtyisän kahvilan, matkauluneuvontapisteen ja Internetin käyttömahdollisuus- ja kopiointipalvelut. 60-vuotiaasta hirsitalosta täysin remontoitu, kauniisti sisustettu rakennus toimii sekä kyläyhteisön että matkustavien antoisana tapaamis- ja käyntipisteenä.

  • Kylätalo Sáivu on avoinna normaalisti kesäkuusta elokuuhun.    
  • Muulloin sopimuksen mukaan, puh. 040 7286822, email: saivu.kylatalo@gmail.com

Talo valmistui vuoden 2007 lopussa Pohjoisimman Lapin Leader ry:n tuella EU:n osarahoittamana. Kooltaan 130 neliömetrin tilat jakautuvat Sáivusaliin, toimistoon, keittiöön, aitojen paikallisten käsitöiden myyntiin ja kirjojen lainaus- ja lukunurkkauseen sekä WC- ja suihkutilaan. Yläkerran ja kellarin tilat ovat kyläyhdistyksen omassa tai vuokrakäytössä.

 Sáivusali
  Sáivusali.

Sáivusalissa voidaan järjestää näyttelyjä, kokouksia ja juhlia. Välineistönä ovat käytettävissä videotykki, valkokangas ja taulu-TV. Nettipisteessä kävijä voi liittää oman tietokoneensa laajakaistaverkkoon.

Vedenalaista tosi-TV:tä lohista

Kesäisin Sáivusalissa voidaan seurata kahvion aukioloaikoina taulutelevisiosta suoraa vedenalaista kuvaa lohien sekä muiden kalojen liikkeistä. Kylätalon kohdalle asennetaan Inarijokeen ns. siltakuoppaan juhannusviikolla vedenalaiset kamerat nousevien lohien seuraamiseksi. Laitteiden hankinnan neuvonnassa ja asentamisessa on avustanut Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, RKTL:n Tenojoen kalantutkimusasema.

Matkailuinfo

 Kylätalon rantasauna
  Rantasauna.

Kesäisin talossa toimivasta matkailuinfosta saa tietoa sekä Ylä-Lapin että Pohjois-Norjan tutustumiskohteista ja kalastusmahdollisuuksista. Esimerkiksi edestakainen käynti Nordkappissa voi tapahtua edullisesti käyttäen Karigasniemen kautta kulkevaa julkista kesäbussiliikennettä kaikkina päivinä 1.6.– 2 4.8.2012 2 4.8.2012 .

Rantasauna

Taloon liittyy kesäaikana tilauksesta matkaileville perheille ja pienille ryhmille edullisesti vuokrattava puulämmitteinen rantasauna. Sauna sijaitsee kylätalon kohdalla, alempana Inarijoen rannassa lähellä Karasjoelle menevää siltaa. Saunassa on löylyhuone, pesuhuone, puku/takkahuone, eteinen ja kuisti. Pukuhuoneessa on takan lisäksi sähkölämmitys. Sauna on ollut tilattavissa kesäkauden aikana 1–7 hengen ryhmille hintaan 15 € tunti.

Lapin sodan muistomerkki

 Muistomerkki
  Tapahtui 18.11.1944.

Kun Karigasniemeen tulevan tien rakentaminen aloitettiin Kaamasesta 1930-luvulla, toisen maailmansodan syttyminen keskeytti työmaan Luomusjoelle, joka sijaitsee noin 10 kilometriä ennen kylää ja valtakunnanrajaa. Sodan aikana vuonna 1943 saksalaiset sotilaat rakennuttivat tien valmiiksi Karigasniemelle asti pakkotyönä neuvostoliittolaisilla sota- ja saksalaisilla rangaistusvangeilla. Sotastrategian mukaisesti tuolloin tehtiin myös ensimmäinen Inarijoen ylitse johtava silta  sekä Norjan puolelle Karasjoelle vievä tie ja sieltä edelleen tie Jäämeren rantaan Lakselviin asti.

Kun saksalaiset vetäytyivät Lapin sodassa Suomesta Norjaan, he räjäyttivät ensimmäisen sillan lähtiessään vuonna 1944. Maiden välinen liikenne lamaantuikin moniksi vuosiksi, kunnes uusi nykyinen silta valmistui vuonna 1958. Kylätalon korjausrakentamisen yhteydessä saunarannasta löydetty ja sieltä tuotu sillan teräsrakenteen kappale toimii nyt sodan muistomerkkinä kylätalon pihamaalla.