Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 
 
 
 

Karigasniemen kauppa-aukio montaasi

Rajakauppaa Karigasniemessä 

Karigasniemi on kaupankäynnin määrätilaston mukaan vilkkain Suomen ja Norjan välisistä rajanylityspaikoista. Rajakauppaa on täällä tehty vuosikymmeniä. Suomen edullisempi hintataso houkuttelee asiakkaita Karigasniemeen hyvin laajalta alueelta satojenkin kilometrien päästä.

Kylän keskustaa hallitsevat kolme elintarvikeliikettä, rakennustarvike- ja rautakaupat sekä majatalo ja pizzeria. Lisänä ovat sivummalla keittiökalusteiden myynti- ja asennusyritys, autohuolto ja -korjaamo sekä kaksi poronlihan jalostus- ja myyntiyritystä. Matkailijoita majoittavia yrityksiä on alueella useita, joista kaksi toimivat ympäri vuoden. Myös yksityisen hammaslääkärin ja kauneushoitolan palvelut ovat saatavilla.

Ostosten teon ohella norjalaiset käyttävät vilkkaasti myös ravintolan ja Alkon tilauspisteen palveluja. Alkon myymälää toivotaan myös Karigasniemeen. Alkon myymälää toivotaan myös Karigasniemeen, sillä se lisäisi merkittävästi kaupankäyntiä ja käynnistäisi samalla yrittäjien laajennussuunnitelmia. Unohtaa ei pidä myöskään kaupankäyntiä yksityisten ihmisten välillä, johon kuuluvat polttopuut, poron- ja eläintenhoidon välineet ja materiaalit sekä käsityöt.

Rajakauppa on  kylän merkittävin työllistäjä. Yrittäjillä on ollut vaikeuksia saada riittävästi osaavaa työvoimaa. Norjassa käy päivittäin työssä useita kymmeniä utsjokelaisia työntekijöitä eli ns. rajankävijöitä. Rajakaupan tulevaisuus näyttää suhteellisen valoisalta myös tulevaisuudessa. Norjankielen opiskeluun ja kaupan kehittämiseen on edelleen panostettava rikkaan Norjan valtion vaurastuessa vuosi vuodelta. Karigasniemellä asioivista asiakkaista on norjalaisia keskimäärin noin 90%.